CONVERTOR RAPID

Foloseşte cursul BNR din 14.10.2024

EUR
RON

CALCULATOR TVA

Foloseşte rezultatul din conversia valutară

Afișează separator mii în rezultate ( , )
Afișează patru zecimale în rezultat

Citatul zilei

“Nu te limita niciodată din pricina imaginaţiei limitate a celorlalţi; nu îi limita niciodată pe ceilalţi din pricina imaginaţiei tale limitate.”

Mae Jemison

Despre cursul BNR

Cursul BNR este comunicat de către Banca Națională a României (BNR) în fiecare zi bancară, în jurul orei 13:00. Acest curs este valabil pentru ziua următoare, implicit pentru toate tranzacțiile ce urmează a fi făcute în ziua următoare. Sâmbăta, duminica și de sărbătorile legale nu este comunicat niciun curs, acestea fiind zile libere (zile nebancare sau zile nelucrătoare). În zilele nebancare BNR nu comunică cotații pentru ziua respectivă.

Alegerea cursului de schimb

Conform Articolului 290 din Codul Fiscal și normelor metodologice aferente, pentru operațiuni exprimate în valută (cum ar fi importul sau exportul de bunuri sau servicii, achizițiile de active fixe - echipamente, mașini sau proprietăți imobiliare - din altă țară), cursul de schimb valutar utilizat în scopuri fiscale este stabilit pe baza cursului comunicat de Banca Națională a României (BNR) în ziua precedentă. Acest curs este aplicabil pentru operațiunile ce se vor desfășura în ziua următoare, fiind un element esențial în determinarea bazei de impozitare pentru astfel de tranzacții.
Sursa: Codul Fiscal, Art. 290 - Cursul de schimb valutar (link) si normele metodologice (link)

Cursul de schimb valutar utilizat în cazul contractelor financiare sau în scopuri fiscale este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Națională a României, si anume cursul BNR comunicat în ziua precedentă.

Prin ultimul curs de schimb comunicat de Banca Națională a României se înțelege cursul de schimb comunicat în ziua anterioară și care este valabil pentru operațiunile care se vor desfășura în ziua următoare.

În cazul în care o zi este declarată zi nelucrătoare, cursul de schimb valutar utilizat în scopuri fiscale este cel comunicat de Banca Națională a României în ziua anterioară zilei nelucrătoare.

Exemple de calcul

Cursul BNR valabil la data de 26 ianuarie 2024 este 1 EUR = 4.9765 RON, curs comunicat la data de 25 ianuarie 2024.

Cursul valutar BNR valabil pe 27 și 28 ianuarie 2024 (sâmbătă și duminică) este cel comunicat în data de 26 ianuarie 2024 (vineri), 1 EUR = 4.9763 RON.

Ziua de 24 ianuarie 2024 este sărbătoare legală. Drept urmare, cursul comunicat in ziua precedentă (pe 23 ianuarie 2024) este valabil atât în ziua de 24 ianuarie cât și în ziua de 25 ianuarie 2024.


Informațiile de mai sus reflectă modul în care site-ul CursBnr.ro oferă cotațiile zilnice.

Începând cu data de 12 noiembrie 2007, în lista valutelor de pe CursBnr.ro a fost inclus și cursul indicativ al rublei rusești (RUB).

Începând cu data de 3 decembrie 2007, în lista valutelor de pe CursBnr.ro au fost incluse și cursurile indicative ale coroanei slovace (SKK) și ale levei bulgărești (BGN).

Termeni și condiții

Ultimele știri Bank News

  • 10.10.2024 | Finante-Banci

    Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani

    Profesia de controlor financiar se află într-un proces accelerat de transformare, conform primei ediții a raportului EY DNA of the Financial Controller. Studiul, realizat pe un eșantion de peste 1.000 de controlori financiari din 28 de țări, arată că 86% dintre aceștia se așteaptă la schimbări radicale în următorii cinci ani.

  • 10.10.2024 | HR/Cariere

    Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC

    Stefanini Group, companie globală de tehnologie, l-a numit pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru regiunile America de Nord, EMEA și APAC, extinzându-i responsabilitățile actuale din zona EMEA. Cu o experiență de peste 15 ani în companie, Kothe își propune să crească eficiența operațională și să consolideze poziția de piață a Stefanini în regiunile cheie.

  • 30.09.2024 | Finante-Banci

    Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări

    Autoritățile fiscale din întreaga lume explorează și implementează soluții bazate pe inteligența artificială (IA) pentru a îmbunătăți procesele administrative și a combate evaziunea fiscală. Tehnologiile IA oferă autorităților instrumente mai precise pentru a evalua riscurile, a răspunde mai rapid solicitărilor contribuabililor și a optimiza procesele interne. În paralel, autoritățile de reglementare depun eforturi pentru a crea un cadru legal care să asigure utilizarea etică și transparentă a IA, prevenind discriminările.

  • 30.09.2024 | Economie

    OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice

    OMV Petrom a finalizat achiziția mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice de la compania daneză Jantzen Renewables, consolidându-și astfel angajamentul față de energia regenerabilă. Proiectele, cu o capacitate instalată de aproximativ 710 MW, sunt situate în județul Teleorman și se află în faza „ready-to-build”. Această capacitate va face ca parcurile să fie printre cele mai mari din Europa de Sud-Est, având un rol important în tranziția energetică a României.