CONVERTOR RAPID

Foloseşte cursul BNR din 15.07.2024

EUR
RON

CALCULATOR TVA

Foloseşte rezultatul din conversia valutară

Afișează separator mii în rezultate ( , )
Afișează patru zecimale în rezultat

Citatul zilei

“Cea mai bună răzbunare este succesul masiv.”

Frank Sinatra

Despre cursul BNR

Cursul BNR este comunicat de către Banca Națională a României (BNR) în fiecare zi bancară, în jurul orei 13:00. Acest curs este valabil pentru ziua următoare, implicit pentru toate tranzacțiile ce urmează a fi făcute în ziua următoare. Sâmbăta, duminica și de sărbătorile legale nu este comunicat niciun curs, acestea fiind zile libere (zile nebancare sau zile nelucrătoare). În zilele nebancare BNR nu comunică cotații pentru ziua respectivă.

Alegerea cursului de schimb

Conform Articolului 290 din Codul Fiscal și normelor metodologice aferente, pentru operațiuni exprimate în valută (cum ar fi importul sau exportul de bunuri sau servicii, achizițiile de active fixe - echipamente, mașini sau proprietăți imobiliare - din altă țară), cursul de schimb valutar utilizat în scopuri fiscale este stabilit pe baza cursului comunicat de Banca Națională a României (BNR) în ziua precedentă. Acest curs este aplicabil pentru operațiunile ce se vor desfășura în ziua următoare, fiind un element esențial în determinarea bazei de impozitare pentru astfel de tranzacții.
Sursa: Codul Fiscal, Art. 290 - Cursul de schimb valutar (link) si normele metodologice (link)

Cursul de schimb valutar utilizat în cazul contractelor financiare sau în scopuri fiscale este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Națională a României, si anume cursul BNR comunicat în ziua precedentă.

Prin ultimul curs de schimb comunicat de Banca Națională a României se înțelege cursul de schimb comunicat în ziua anterioară și care este valabil pentru operațiunile care se vor desfășura în ziua următoare.

În cazul în care o zi este declarată zi nelucrătoare, cursul de schimb valutar utilizat în scopuri fiscale este cel comunicat de Banca Națională a României în ziua anterioară zilei nelucrătoare.

Exemple de calcul

Cursul BNR valabil la data de 26 ianuarie 2024 este 1 EUR = 4.9765 RON, curs comunicat la data de 25 ianuarie 2024.

Cursul valutar BNR valabil pe 27 și 28 ianuarie 2024 (sâmbătă și duminică) este cel comunicat în data de 26 ianuarie 2024 (vineri), 1 EUR = 4.9763 RON.

Ziua de 24 ianuarie 2024 este sărbătoare legală. Drept urmare, cursul comunicat in ziua precedentă (pe 23 ianuarie 2024) este valabil atât în ziua de 24 ianuarie cât și în ziua de 25 ianuarie 2024.


Informațiile de mai sus reflectă modul în care site-ul CursBnr.ro oferă cotațiile zilnice.

Începând cu data de 12 noiembrie 2007, în lista valutelor de pe CursBnr.ro a fost inclus și cursul indicativ al rublei rusești (RUB).

Începând cu data de 3 decembrie 2007, în lista valutelor de pe CursBnr.ro au fost incluse și cursurile indicative ale coroanei slovace (SKK) și ale levei bulgărești (BGN).

Termeni și condiții

Ultimele știri Bank News

 • 12.07.2024 | Finante-Banci

  Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul

  Banca Transilvania și Simona Halep au anunțat cu bucurie continuarea colaborării începute în 2018. Simona Halep, una dintre cele mai mari sportive ale României, va rămâne ambasadorul BT, inspirând și mobilizând românii prin exemplul său de muncă, performanță, succes, curaj, motivație, sacrificiu și reziliență.

 • 12.07.2024 | Bursa

  Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București

  Hidroelectrica a sărbătorit un an de la listarea sa la Bursa de Valori București (BVB), o etapă marcată de performanțe remarcabile. În acest interval, acțiunile companiei au fost cele mai tranzacționate pe BVB, iar capitalizarea bursieră a crescut cu 24%. Listarea din 12 iulie 2023 a urmat celei mai mari oferte publice inițiale (IPO) din istoria BVB, atrăgând 9.28 miliarde RON pentru 89.7 milioane de acțiuni, echivalentul a 19.94% din totalul acțiunilor Hidroelectrica. Oferta a devenit astfel cea mai mare din Europa și a patra la nivel global în 2023.

 • 09.07.2024 | Economie

  România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA

  Recenta adoptare a Ordonanței de urgență 70/2024 a adus în prim-plan decontul precompletat RO e-TVA, generând un val de reacții în spațiul public. Această măsură, menită să eficientizeze gestionarea operațiunilor de TVA, a fost reglementată inițial prin OUG 116/2023, care stabilea cadrul pentru implementarea mai multor sisteme informatice strategice, inclusiv RO e-TVA. Scopul principal al RO e-TVA este precompletarea informațiilor privind operațiunile impozabile în deconturile de TVA, disponibile pentru agenții economici prin Spațiul Privat Virtual (SPV).

 • 05.07.2024 | HR/Cariere

  Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia

  Schneider Electric România și-a consolidat echipa de management prin numirea lui Mihai Kis în funcția de Director de Vânzări Distribuitori pentru România, Moldova și Armenia. Mihai Kis îl înlocuiește pe Cristian Deaconu, care a avansat în cadrul organizației ca Global Distribution Channel Leader.